Jaké bankovní údaje lze a nelze sdělit ostatním

Jaké bankovní údaje je bezpečné nazývat outsiderem?

Záleží, proč se jich ptáte.:

Chcete-li převést peníze

V takovém případě můžete bez obav informovat odesílatele:
  •  Název banky a telefonní číslo, ke kterému je účet připojen. Ve většině případů jsou tyto údaje dostatečné pro překlad. Umožní vám, aby vám druhá osoba okamžitě převedla peníze, například prostřednictvím systému rychlých plateb.
  •  Číslo bankovní karty. Je umístěn na přední straně a obvykle se skládá z 16 číslic. Znát toto číslo, osoba bude moci poslat peníze prostřednictvím aplikace jiné banky, terminálu nebo bankomatu. Zavolejte číslo karty bezpečně, pokud nebudete informovat další údaje.
  •  Číslo běžného účtu. Skládá se z 20 číslic. Může být nalezen ve své on-line bance nebo požádán v pobočce banky o pas. Převody podle čísla účtu preferují organizace-například při placení práce na volné noze. Dále požadují údaje banky příjemce-BIC, korespondenční účet-mohou být také nazývány bez rizika pro sebe, protože tyto údaje jsou veřejně přístupné a neotevírají přístup k vašim hromaděním.
Podvodník nebude moci vybírat peníze z vašich účtů, protože zná pouze název banky, telefon, číslo karty nebo účtu. Ale pozor: podvodníci často používají tato data v vícestupňových podvodných schématech.

Zločinci například volají jménem "Bankovní bezpečnostní služby" nebo dokonce "policejní vyšetřovací oddělení", oslovují jménem-jménem a nazývají číslo karty. Tak se snaží vštípit důvěru a pak přesvědčit k převodu peněz na "Bezpečný" — vlastně podvodný-účet.

Takže žádné informace o svých účtech a kartách by neměly být předávány ostatním bez potřeby. A v žádném případě nezveřejňujte své osobní údaje a bankovní údaje veřejně, například na sociálních sítích. Podvodníci je totiž pečlivě zkoumají.

Vyjasnit situaci s bankou

Předpokládejme, že vám na kartu nečekaně přišly peníze a nevíte, kdo a proč jste je poslali. Když se snažíte situaci vyřešit, voláte do banky.

Zaměstnanec by se měl nejprve ujistit, že jste to opravdu vy, ne podvodník. Za tímto účelem se zeptá na vaše jméno, číslo pasu a může také upřesnit:

  •  Poslední čtyři číslice čísla karty. Podle nich ji rychle najde v systému, aby situaci vyřešil. Buďte opatrní: diktovat je třeba poslední číslice dlouhého čísla na přední straně karty.
  •  Kódové slovo. Uvedete to při podpisu smlouvy s bankou.
Pokud se obrátíte na banku, je lepší zavolat na oficiální číslo uvedené na jeho stránkách nebo na zadní straně karty. V takovém případě je možné bez rizika sdělit operátorovi informace, které požaduje.

Ale buďte opatrní, pokud jste náhle zavoláni z banky a požádáni o upřesnění citlivých údajů. Neztrácejte bdělost: i když máte na telefonu známý krátký číslo banky - to může být náhradou. Vždy je lepší položit telefon, Samostatně vytočit číslo horké linky a objasnit situaci.

Jaké bankovní údaje nelze nikomu sdělit a proč?

Existují údaje, které se zaměstnanci bank nikdy neptají — pokud se je někdo snaží dostat ven, jste přesně konfrontováni s podvodníky. Je důležité vždy držet tajemství:
  •  Tři číslice s otočením karty. CVV (Card Verification Value) nebo CVC (Card Validation code) Kód. Tato tři čísla by měla být známa pouze Vám. Obvykle musí být zadány při placení nákupů na internetu. Označte tato čísla komukoli spolu s údaji o kartě — v podstatě dáte zelenou podvodníkům, kteří se s radostí dostanou na váš účet.
  • Hesla a kódy z bankovních oznámení. Banka rozesílá tajné jednorázové kódy a hesla pro potvrzení vašich operací nebo přihlášení do osobního účtu. Jedná se o dodatečnou ochranu vašich účtů před podvodníky. Informovat cizince o těchto číslech-je to jako dát zloději klíče od bytu, kde peníze leží.
  •  Platnost karty. Někdy pro on-line nákupy kartou nepotřebujete CVV / CVC kód, ani hesla a kódy z SMS a push notifikací od banky - stačí číslo karty a její platnost. Proto se také nesmí nikomu říkat. Skuteční zaměstnanci banky si to mohou ověřit sami.
  •  PIN kód karty. Udržujte ji v tajnosti, nepište na mapu a neukládejte ji vedle sebe. Pokud ji podvodník ukradne, nebude pro něj těžké vybrat všechny peníze z účtu.
Chcete-li vylákat citlivá data, podvodníci používají triky sociálního inženýrství phishing. Nikdy nezadávejte údaje o kartě na neznámém webu - nejprve se ujistěte, že je Bezpečný.

Co když už podvodníkům sdělil citlivé informace?

Urgentně zablokujte kartu: to lze rychle provést v mobilní aplikaci banky nebo na čísle horké linky. Tímto způsobem odstraníte podvodníkům přístup k penězům na účtu a možná nebudou mít čas ukrást všechny vaše úspory.

Pokud útočníci získali přihlašovací jméno a heslo z vašeho osobního účtu na webových stránkách banky, požádejte operátora horké linky, aby okamžitě deaktivoval vzdálený přístup k účtu. V opačném případě podvodníci budou moci nejen přiřadit všechny své úspory, ale také vytvořit úvěr na vaše jméno.

Poté bude muset být karta převedena - pak se její údaje změní a předchozí, známé zločincům, se stanou neplatnými. Pro online banku vytvořte nové přihlašovací jméno a heslo.

Jen v případě, že požádáte o svou kreditní historii-ujistěte se, že podvodníci nevyrobili půjčky na vaše jméno.

Chcete-li pochopit, s jakými schématy podvodníci lákají data a úspory jiných lidí, pomůže článek "sociální inženýrství: proč lidé dávají podvodníkům peníze sami". Další příběhy najdete v sekci "hrábě".