Kreditní skóre: co to je a jak ji používat?

Co ukazuje kreditní skóre?

Kreditní skóre je indikátor, který pomáhá pochopit, jak bezpečně důvěřovat organizaci svých peněz. Banky, pojišťovny, nestátní penzijní fondy (FNM) a další finanční organizace, které pracují se soukromými klienty, obvykle mají takové ratingy.

Hodnocení zohledňuje nejen současnou finanční situaci společnosti, velikost kapitálu a objem dluhů, ale i celou předchozí finanční historii. Vysoké kreditní skóre organizace znamená, že důvěřovat jí peníze je téměř bezpečné: vždy dříve platila na účtech a nyní je její situace docela stabilní. A nízká je, že s ní hodně riskujete: její věci nejdou dobře a je velmi pravděpodobné, že zbankrotuje.

Ratingy mohou také přiřadit zemi jako celek, jednotlivým regionům, průmyslovým podnikům a mnoha dalším organizacím. Ratingy odrážejí jejich schopnost vrátit přijaté úvěry.

Kromě toho existují samostatné ratingy pro dluhopisy. Posuzují schopnost emitentních společností splácet je včas a vyplácet z nich příjmy. Přitom i u stejné společnosti mohou mít různé dluhopisy různý rating, pokud se rizika podle nich liší. Například u podřízených dluhopisů je rating obvykle nižší, což znamená, že riziko pro kupujícího je vyšší.

Jaké jsou typy úvěrových ratingů?

Neexistuje jednotný globální systém hodnocení. Ratingy různých agentur, obzvláště vysoké, jsou však obvykle srovnatelné. Například "A+" V jednom systému může mít stejný význam jako " A1 "v jiném systému a" ruA + " ve třetím.

Ratingy s písmenem "A" zpravidla označují nejvíce bonitní společnosti, s písmenem "B" — průměr spolehlivosti a s písmenem "C" — blízko bankrotu. Pokud vidíte v označení ratingu písmeno "D", znamená to selhání: společnost již odmítla zaplatit své dluhy a ve skutečnosti vypadla z finanční hry.

V rámci kategorií písmen jsou také gradace: například hodnocení " BV "je vyšší než" BV "a" B "A" a+ "je vyšší než" A "A"a—".

Spolu s ratingem agentury publikují prognózu: například "stabilní", "pozitivní"nebo " negativní". Ukazuje, zda analytici očekávají, že finanční situace organizace se v příštím roce změní a jakým směrem.

Kde lze vidět ratingy?

Na stránkách ratingových agentur. Jedná se o zvláštní nezávislé organizace, které oceňují společnosti a jejich cenné papíry na základě vlastních metodik. Tyto metodiky musí být v souladu se zákonem — a to sleduje banka Ruska. V naší zemi mohou být veřejné hodnocení přiděleny pouze agenturám zařazeným do registru regulátora.

Přední tuzemské společnosti, které lákají zahraniční investory, mohou mít i ratingy zahraničních ratingových agentur. Největší, světově proslulé jsou Moody ' s, S&P a Fitch, takzvaná "Velká trojka".

Kdy budu potřebovat ratingy?

Když si vyberete finanční organizaci nebo cenné papíry nějaké společnosti, stojí za to porovnat údaje různých ratingových agentur a přečíst si popisy úvěrových ratingů na svých stránkách. To vám umožní lépe si představit, v jakém finančním stavu je organizace, která vás zajímá.

Banky

Samotné vklady v bankách jsou poměrně spolehlivou investicí. Peníze na účtech soukromých osob, včetně jednotlivých podnikatelů, chrání státní systém pojištění vkladů. I v případě, že banka zruší licenci, malá částka Vám bude vrácena rychle. Jen se ujistěte, že vybraná organizace má bankovní licenci a pak se ujistěte, že na všech vašich účtech v jedné bance máte nejvýše danou částku, včetně úroků z vkladů.

Pokud chcete vložit větší částku na vklad nebo otevřít účet pro vaše podnikání, přístup k výběru banky by měl být závažnější, protože na takové investice se záruka pojištění vkladů nevztahuje. Zaměřte se na vysoké a střední ratingy bonity, které mají písmeno " A "nebo alespoň dvě písmena "B".

Pojišťovny a nestátní penzijní fondy (FNM)

Ještě opatrnější je třeba přistupovat k výběru finančních partnerů, pokud chcete investovat své peníze na dlouhou dobu. Rozhodli se například nashromáždit peníze na vzdělání dítěte nebo na vlastní důchod prostřednictvím životního pojištění nebo smlouvy s FNM.

Vzhledem k tomu, že úspory budou muset být svěřeny na dlouhou dobu, a do systému pojištění vkladů tyto srážky nespadají, požadavky na spolehlivost by měly být vysoké. Úvěrové hodnocení pojišťoven a FNM je lepší zvolit ne nižší než "VVV". A již mezi nejspolehlivější vybrat ty, které ukazují maximální výnos na konci několika let.

Mikrofinanční organizace (MFI)

Investování peněz do MFO je stále populárnější, protože nabízejí výnosy podstatně vyšší než banky. Ale takové investice také nespadají do systému veřejného pojištění vkladů, takže spolehlivost IFO by měla být pečlivě vyhodnocena.

MFI méně často než banky dostávají ratingy. Pokud se o to mikrofinanční organizace stále zajímá, už to mluví v její prospěch.

Pokud chcete důvěřovat hromadění MFO krátce-až tři měsíce, můžete riskovat a vybrat MFO s hodnocením, kde je pouze jedno nebo dvě písmena "B". Pokud máte v úmyslu uzavřít smlouvu na delší dobu, stojí za to zastavit u společností s úvěrovým ratingem ne nižší než " VVV -". Je důležité čas od času navštívit stránky ratingových agentur a znovu zkontrolovat tyto údaje.

Obligací


Dluhopisy jsou nejvíce předvídatelné cenné papíry. Výnosy z nich, na rozdíl od akcií a dalších finančních nástrojů, jsou známy předem. Riziko také-ukazuje to právě rating dluhopisů. V tomto případě jsou výnosy a riziko úzce spojeny: čím větší zisk slibujete, tím vyšší je šance, že ho nedostanete.

Můžete si koupit dluhopisy s vysokým úvěrovým ratingem, jako je AAA, ale s mírným výnosem. A můžete riskovat: investovat peníze do výnosnějších cenných papírů s ratingem na úrovni "B". V tomto případě bude vše záviset na situaci na finančním trhu. Pokud nedojde k žádným globálním otřesům, společnost zaplatí své závazky včas a v plné výši. Pokud však dojde k nějakému externímu šoku, který společnost není schopna ovlivnit, může se ocitnout v neudržitelné pozici a odmítnout platby.

Papír s nižším ratingem pro začínající investory je lepší ještě zvážit, abyste neztratili peníze a jednou provždy nezklamali akciový trh.

Není nutné ztrácet čas a vybírat dluhopisy s vysokým ratingem na stránkách ratingových agentur. Všechny nejspolehlivější papírové burzy patří do zvláštního seznamu-první citační seznam, nebo první úroveň výpisu. Tyto seznamy lze nalézt na stránkách konkrétní burzy.

Akcie

Samotné akcie na rozdíl od dluhopisů nemají ratingy. Při výběru akcií se proto můžete podívat na ratingy společností, které je vydaly. Nicméně, pokud společnost řádně platí za své dluhy (a to znamená, že má vysokou úroveň úvěrového ratingu), to ještě neznamená, že jeho podnikání je stabilní jít do kopce a jeho akcie se zvýší v ceně.

V případě akcií je lepší se podívat nejen na hodnocení emitentské společnosti, ale i na úroveň výpisu těchto papírů na burzách cenných papírů.