Zpracování hypotečních transakcí

Kvalifikací hypoteční transakce, musíme říci, že transakce tohoto druhu:
  • musí být provedeno písemně: jednoduché nebo notářské (Notářská forma byla dříve povinná zákonem, a nyní se provádí pouze na naléhání alespoň jedné ze stran);
  • stejně jako všechny transakce s nemovitostmi, podléhají povinné státní registraci;
  • mají alespoň dvě strany, které podepisují kupní smlouvu.
Hypoteční transakce-soubor transakcí, které jsou zaměřeny na uzavření úvěrové smlouvy o poskytování hypotečního úvěru, nákup nemovitosti dlužníkům nemovitosti a převod do zástavy, jakož i na uzavření jiných smluv, které zajišťují, že dlužník plní své závazky. V zásadě to může být omezeno na definici hypotečního obchodu.

Je pravda, že současně s touto, základní, dohodou a díky ní vznikají i další občanská práva:
  • požadavky na práva věřitele na úvěrové smlouvy s dlužníkem;
  • práva zástavního věřitele ve vztahu k zástavní právo vyplývající ze Smlouvy o hypotéce a (nebo) hypotéky (hypotéka na základě smlouvy);
  • práva pojištěnce (tj. dlužníka) a příjemce (tj. věřitele) na komplexní pojistnou smlouvu a (nebo) pojistnou smlouvu;
  • práva příjemce makléřské a realitní služby vyplývající z příslušných smluv.

Účastníci transakce. I když jsou smluvními stranami hypotečního obchodu kupující a prodávající nemovitosti, podílí se na jeho přípravě a realizaci mnohem větší počet subjektů. V první řadě je to samozřejmě banka, která je primárním věřitelem i primárním věřitelem.

Kromě toho, účastníci hypoteční transakce nepochybně patří:
  • Pojišťovna
  • Hodnotící společnost
  • Realitní prodejce
  • Realitní dlužník
  • Hypoteční makléř

Podívejme se stručně na to, jaká je role každého z nich.

Banka stanoví seznam pojišťovacích a hodnotících společností, s nimiž dlužník nebo jeho zástupci spolupracují ve fázi přípravy transakce. Stanovuje také vlastní požadavky na zajištění a technologii transakce a kontroluje skutečné dodržování těchto požadavků.

Pojišťovna-provádí upisování zajištění a rozhoduje o připravenosti pojištění rizik uvedených bankou.

Hodnotící společnost-hodnotí tržní hodnotu a tím i míru současné likvidity předmětu zástavy.
Realitní prodejce (pokud je k dispozici) - podílí se na shromažďování potřebných dokumentů o nemovitosti.

Realitní kupující-dlužník (je - li k dispozici) - zastupuje zájmy dlužníka při organizaci transakce, obvykle ve všech uvedených případech. Zabalí balíčky potřebných dokumentů, předá je podle účelu, sleduje dodržování lhůt pro přezkoumání těchto dokumentů, organizuje převod finančních prostředků při rezervaci objektu (zálohu nebo zálohu) a vypracování předběžné smlouvy s Podmínkami vrácení těchto prostředků při odmítnutí transakce atd.

Hypoteční makléř je pojítkem mezi účastníky transakce. Jeho úkolem je minimálně informační podpora hypoteční transakce, která zahrnuje:
  • vysvětlení klienta a jeho realitní kanceláře požadavky banky a pojišťovny na zajištění, jakož i požadavky banky na technologii transakce.
  • vysvětlete zákazníkovi náklady, které přicházejí na transakci.

Ale pokud budeme mluvit opravdu o profesionální makléř, bude nejen informovat klienta a jeho realitní kanceláře požadavky banky a pojišťovny, ale také kontrolovat dodržování těchto požadavků, než příslušné balíčky dokumentů budou předány podle účelu. Samozřejmě, v tomto ohledu jsou funkce makléře úzce propojeny s funkcemi realitní kanceláře, která slouží kupujícímu-dlužníkovi.

Jako makléř a realitní kanceláře rozdělí mezi sebou funkce pro přípravu a provádění transakce, závisí na konkrétní společnosti, ve které pracují (pokud je to stejná společnost), od zavedených technologií, od konkrétních osobností obou, od přání a preferencí konkrétního klienta atd. atd., ale v každém případě je velmi žádoucí, aby makléř byl informován o tom, co se děje v souvislosti s přípravou a realizací transakce.